divendres, 29 de març del 2013

Trobada Gegantera Olost '13

Aquest Proper dia 6 d'Abril la Colla ha estat convidada a participar a la Trobada Gengantera d'Olost
Us Apunteu???



Els gegants d’ Olost són la bonica parella del Perot Rocaguinarda d’ Oristà (bandoler), i la Mercè de Pecanins d’ Olost (personatge fictici).
La Mercè podria ser imaginació de l’ historiador i novel·lista Anicet Salvans i Corominas (Olostenc) , i és molt possible que s'inspirés en una de les seves nebodes petites, la Mercè de Cal Pecanins, que pels anys en que l’Anicet escrivia “Perot el Bandoler”, la noia s'ajustava a les característiques de la protagonista.


També hi han quatre nans que s’apropen en els fets històrics en l’entorn del Perot:
- El bisbe Francesc Robuster, simpatitzant dels Cadells.
- Un pagès de remença (que no treballa a la seva terra, com els serfs al feudalisme) participant dels Cadells.
- El senyor Carles de Vilademany, que era del bàndol dels Nyerros, per tant del mateix que el Perot.
- Un mestre artesà, també Nyerro


Els gegants d’ Olost van sortir per primera vegada el 19 d’abril del 1987, el dia de pasqua.

El Perot ( gegant) fa uns 4,20 metres d’alçada i un pes de 76,6 kg. Ell és alt i prim, escardalenc de cara, barba i bigoti ros, portant joies d’argent i d’or, amb una jaqueta de vellut i una capa grana penjada a l’esquena. Llueix un barret negre d’ala ample, amb una ploma vermella i una blanca ( senyal d’identificació dels Nyerros). També porta una ample faixa de pell, encreuada damunt del pit d’esquerra a dreta. A una mà porta un trabuc ( arma de l’època).

La Mercè de Pecanins ( geganta) fa uns 3,80 metres d’alçada i un pes de 62 kg. Ella es alta i prima, amb uns cabells trenats al costat del cap de un color d’or. Vesteix amb una faldilla de flors i una armilla negre. A sota porta una brusa blanca. Porta unes arracades grans i lluents penjant de l’orella. Amb una ma hi porta un cistell de flors i a l’altre un pom.

Text extret de la informació de la colla gegantera al https://www.facebook.com/gegantsolost/info



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada