dimarts, 11 de juny del 2013

La Flama del Canigó

La Flama del Canigó és una tradició catalana associada al solstici d'estiu que es celebra a moltes poblacions  dels Països Catalans entre el 22 i el 23 de juny
La renovació del foc te lloc al cim del Canigó i te el seu punt àlgid amb l'encesa de les fogueres de la Nit de Sant  Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país.
Però més enllà d'aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

L'any 1955, Francesc Pujades, vilatà d'Arles de Tec  (Vallespir Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel massís del Canigó i inspirat pel poema de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886) va tenir la iniciativa d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i, des d'allà, repartir la flama per totes les contrades dels Països Catalans. S'iniciava així la tradició de la Flama del Canigó, que entroncava amb la celebració mil·lenària del solstici d'estiu vinculada al foc i al seu significat col·lectiu.
El nou costum va prendre força en poc temps, de tal forma que, segons Òmnium Cultural,avui és practicament impossible trobar una sola foguera a Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic

Cada 22 de juny, un grup d'excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc que des de 1965 resta encès a la cuina del Museu de la Casa Pairal, al Castellet de Perpinyà, i pugen al cim del Canigó, de 2.784 metres, on encenen una nova foguera, després de la lectura d'un manifest.
A trenc d'alba del23 de juny inicien el descens amb la Flama renovada.
Juntament amb el grup d'excursionistes del "Cercle Jove" moltes altres persones es reuneixen al cim per agafar la flama i iniciar així el recorregut cap a diferents punts dels Països Catalans fent relleus a peu , en bicicleta, en cotxe i fins i tot en llaüt (a l'Ebre) per fer possible que la Flama s'escampi per pobles i ciutats i arribi a temps d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.
Cada any, la Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya en un acte institucional, així com per ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals, socials i esportives de més de 350 municipis dels Països Catalans.
Gràcies a centenars de voluntaris, el foc que ve de la muntanya il·lumina les revetlles populars que es fan al voltant del foc. Es calcula que aquella nit s'encenen unes 3.000 fogueres amb el foc que prové del cim del Canigó.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Flama_del_Canigó


A Montesquiu cada any la comissió de La Flama s'encarrega de rebre la que serà la protagonista de l'encesa de la Foguera de Sant Joan.

La Colla gegantera des dels inicis s'ha volgut implicar i participar d'aquest acte d'identitat de la cultura catalana i ofereix una cercavila que acompanya a la rebuda de la flama fins la Plaça de l'ajuntament on es fan tots els actes de benvinguda, així com l'anada a l'encesa de la Foguera.

Aquest any acompanyaran a la colla en cercavila els Marrinxos band, un grup de percussió d'Olot , que de segur faran encara més gran la rebuda de la Flama





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada